14 Mart 2009 Cumartesi

AdSense'i bloguma nasıl ekleyebilirim?

AdSense'i bloguma nasıl ekleyebilirim?
Not: Bu makalede, klasik şablon kullandığınız varsayılır. Düzenlerle kullanılabilen bir blog üzerinde, yalnızca yeni bir sayfa öğesi ekleyin ve AdSense seçeneğini belirleyin.

Blogunuza AdSense eklemek kolaydır. Blogger'daki Şablon sekmesine gidin; altında bir "AdSense ads" sekmesi göreceksiniz.




Önceden sahip olduğunuz bir AdSense hesabınız yoksa burada Blogger'a kaydolabilirsiniz. Yapmanız gereken geçerli bir e-posta adresi girmek, bir şifre seçmek, bazı irtibat bilgilerini girmektir (böylece size ödeme yapılabilir!). Ardından, Blogger derhal hesabınız için gerekli kayıt işlemini yapar. Önceden açmış olduğunuz bir hesabınız varsa, "oturum aç" bağlantısını kullanın.





Kayıt formunu doldurduğunuzda veya varolan hesabınızda oturum açtığınızda, şablonunuzun önizleme şeklindeki özel bir versiyonunu göreceksiniz. Bu versiyon blogunuzun yeni reklamlarınızla nasıl görüneceğini gösterecek:








Önizleme versiyonu üzerindeki menüleri kullanarak kodu doğrudan değiştirmeniz gerekmeden reklamlarınızın boyutunu, şeklini ve rengini kolayca değiştirebilirsiniz. Renk menüsünde önceden belirlenmiş bazı renk şemalarının yanı sıra, kullandığınız şablonla eşleşmeyi, harmanlanmayı veya bu şablona karşıt olmayı deneyen esnek seçenekler de vardır. Hepsini deneyin ve hangi ayarın en iyi olduğuna karar verin.






Nasıl görünmesini istediğinize karar verdiğinizde, değişiklikleri kaydetmeniz ve blogunuzu yeniden yayınlamanız yeterli. Ardından, e-postanızı kontrol edin.

Siz düzen ve renkler konusunda kararınızı verirken muhtemelen AdSense'ten bir onay e-postası gelmiştir. Bu e-postayı bulun ve e-posta adresinizi onaylamanız için gönderilen bağlantıya tıklayın. Kayıt işlemini tamamlama ve onay süreci hakkındaki diğer bilgileri içerebileceği için bu onay e-postasının geri kalan kısmını da okuyun. E-posta adresiniz doğrulanıp AdSense başvurunuz onaylanana kadar, reklamlarınız ticari reklamlar yerine yalnızca kamu yararına reklam spotlarını (PSA) gösterecektir. PSA'lardan gelir elde etmediğiniz için, bunu bir an önce yapmak isteyeceksiniz. Böylece, AdSense botu sitenizde çalışmaya devam ederek gösterilecek uygun reklamları belirleyecek.

İşte bu kadar! Tebrikler. Artık AdSense'iniz var!

Notlar:

Normalde 48 saat içinde AdSense botunun sitenize ulaşması ve ticari reklamları almanız gerekir. Fakat bazen gecikmeler yaşanabilir. Sabırlı olun, eninde sonunda hazır olacaktır.
Şu anda bu özellik reklamların yerinin değiştirilmesine izin vermiyor. Ancak kullanımdaki varsayılan konumun en iyi sonucu verme olasılığı yüksektir. Başka bir yere taşımak isterseniz, örneğin kenar çubuğunuza, doğrudan şablon kodunuzu düzenlemeniz gerekir. Daha fazla ayrıntı için Blog kenar çubuğunuza AdSense'i nasıl ekleyebilirsiniz? bölümüne bakın.
Reklam performansınızı görmek için AdSense web sitesindeki 'Raporlar' sekmesine göz atarak reklamlarınızın ne durumda olduğunu görebilirsiniz. Raporların değişiklik yapıldıktan yaklaşık bir saat sonra göründüklerini aklınızda bulundurun (bu gecikme bazen 24 saate ulaşabilir).
Kaydolduktan sonra ödeme bilgilerinizi veya diğer hesap ayrıntılarını değiştirmek için ana AdSense sitesine gitmeniz ve oradan hesabınızda oturum açmanız gerekir.
AdSense Kaynakları